Елиминирајте го бранот на вода во LEDидот на дисплејот со видео LED диоди

Кога клиентите ги користат своите мобилни телефони или камери за да земат LED дисплеи, тие честопати наоѓаат бранови на вода и линии за скенирање на фотографиите, што ги прави клиентите загрижени за квалитетот на LED дисплеите. Сепак, овие феномени не се предизвикани од самиот ЛЕД дисплеј, но според аголот и фокусната должина при снимање со камера или мобилен телефон. Ајде да го популаризираме знаењето за бран на вода (моларна шема) денес.
1. Разликата помеѓу феноменот на бранување на водата и линијата за скенирање

пристап до предниот ledид (2)
Луѓето често погрешно мислат дека бранот на водата е линијата за скенирање, што е голема грешка.
Бранот на водата генерално претставува неправилна состојба на дифузија на лак. Линијата за скенирање е хоризонтална црна лента, што главно е предизвикано од ниското освежување на екранот и е снимено и претставено од камерата!
2. Научното име на “бранува вода” е “Моиров ефект”
Ако има густа текстура во сцената снимена со дигитална камера, често се појавуваат необјасниви бранови на вода како ленти. Накратко, моделот на моаре е манифестација на принципот на разлика во ритамот. Математички кажано, кога се надредени два еднакви амплитудни синусни бранови со слични фреквенции, амплитудата на синтетичкиот сигнал ќе се промени според разликата помеѓу двете фреквенции.
3. Процесот на моларна стритација
а. Две ленти со малку различни просторни фреквенции имаат иста позиција на црна линија на левиот крај. Поради истото растојание, линиите постепено надесно може да се совпаднат.
б. Како резултат на преклопување на двете ленти, белата линија може да се види лево, бидејќи црната линија се совпаѓа. Десната страна постепено се поместува погрешно, белата линија е свртена кон црната линија, а резултатот што се преклопува станува целосно црн. Има бели линии и сите црни промени, формирање на моларни модели.
в. Кога двете групи ленти целосно се совпаѓаат, можете да ја видите типичната моларна шема.
4. Процес на моаре феномен на екранот
ЛЕД-екранот е составен од RGB единици со три бои, кои се рамномерно распоредени на екранот.
Забелешка: ако густината на распределба на пиксели на LED екранот е само помеѓу интервалите што може да се разликуваат со CCD, неизбежно е дека дигиталната камера сепак ќе интерпретира некои препознатливи резултати, но исто така ќе додаде и непрепознатливи области од сива скала. Збирот на двете ќе формира редовни линии, што е визуелно периодично бранува.

× WhatsApp